Konaklama tesislerinde verilen hizmetler vergiye tabi olacak
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren başlayacak olan konaklama vergisinin uygulanma usul ve esasları belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğ, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak konaklama vergisi ile adabının tespiti ve aslına ilişkin açıklamalara yer veriyor.
Buna göre konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla konutu gibi konaklama tesislerinde verilen gecelik hizmet ile konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerdir. bu hizmetle birlikte satılmaktadır. içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı).
Sağlık tesisleri ve eğlence merkezleri gibi tesislerde geceleme hizmeti verilmesi vergilendirmeyi etkilemeyecektir.
Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlanan kişinin uyruğu veya ikamet durumu dikkate alınmayacaktır.
“Her şey dahil” konsept hizmetler vergi kapsamındadır.
Konaklama tesislerinde verilen gecelik hizmet vergiye tabi olacaktır. Tesislerde geceleme ile birlikte satılan ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler için de vergi uygulanacaktır. Bu kapsamda konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme-içme, aktivite, eğlence hizmetleri gibi tüm hizmetler ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı konaklama vergisine tabi olacaktır. Oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan veya satışı yapılan geceleme hizmetleri ile konsept kapsamında verilen tüm hizmetler ücrete dahildir. vergi kapsamında.
Günübirlik konaklamalarda gecelemeyi tamamlamadan tesisten ayrılmanın vergiye etkisi olmayacaktır.
Kamplarda kalanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılamaları veya gecelemenin çadır, çadır-araba, karavan, karavan, bungalov gibi birimlerde yapılıp yapılmaması, çalışır durumda olsun ya da olmasın doğayı etkilemeyecektir. geceleme olarak hizmetin.
Konaklama tesisinde geceleme hizmeti almayanlara verilen hizmetler vergiye tabi olmayacaktır.
Geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum vb. organizasyon hizmetleri vergi kapsamına dahil edilmeyecektir.
Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kampları kapsam dışındadır.
Yurt, pansiyon ve kamplarda öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak. İstisna, öğrencilere barınma hizmeti vermek amacıyla işletilen öğrenci yurtları veya pansiyonları ile öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri öğrenci kamplarında verilen hizmetler için de uygulanacaktır. ilgili kararlar.
Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsolosluklar ve bunların diplomatik hak sahibi mensupları, uluslararası kuruluşlar ve bunların mensupları uluslararası anlaşmalar nedeniyle vergiden muaf olmak kaydıyla, verilen hizmetler vergiden müstesna olacaktır.
Diplomatik misyon ve konsolosluklar ile bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yönelik muafiyet mütekabiliyet çerçevesinde uygulanacaktır.
Konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecektir.
Vade, fiyat, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile sunulan konaklama hizmetlerinin örnek isimleri altında verilen her türlü hizmet ve masraflar da değerlendirmeye dahil edilecektir.
%2 oranında vergi tahsil edilecek ve beyanname verilecektir.
Konaklama vergisi oranı yüzde 2 olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarıya indirmeye ve bu sınırlar içinde farklı oranlar belirlemeye yetkiliydi.
Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme devrinde vergiye tabi süreçleri bulunmasa dahi bu transferlere ilişkin beyanname vermekle yükümlüdür. Konaklama vergisi beyan süresi içinde ödenecektir.
Tebliğ 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.